BluePink BluePink
XHost
Gazduire site-uri web nelimitata ca spatiu si trafic lunar la doar 15 eur / an. Inregistrare domenii .ro .com .net .org .info .biz .com.ro .org.ro la preturi preferentiale. Pentru oferta detaliata accesati site-ul BluePink

Normativ pentru proiectarea structurilorde fundare directă.  NP 112-04   

Elaborat de:

Universitatea Tehnică de Construcții București

Aprobat de:

M.T.C.T.
Cu Ordinul nr.
275/23.02.2005      

1. Prevederi generale

1.1.  Prezentul normativ se aplică la proiectarea structurilor de fundare directă pentru clădirile de locuit și social - culturale, construcțiile industriale și agrozootehnice.

La proiectarea structurilor de fundare directă se va avea în vedere respectarea cerințelor prevăzute la punctul 2.2 și în reglementările tehnice conexe.

La proiectarea structurilor de fundare directă în condiții speciale de teren (pământuri sensibile la umezire, pământuri contractile, pământuri lichefiabile) se au în vedere și măsurile suplimentare din reglementările tehnice în vigoare specifice acestor cazuri.

1.2. Normativul se referă la următoarele tipuri de fundații directe:

a) fundații izolate

b) fundații continue

c) fundații radier

1.3. Reglementările tehnice de referință sunt enumerate în capitolul 13.

2. Principii generale ale conformării de rezistență a infrastructurilor

2.1. Definirea sistemului structural și a subsistemelor componente ale construcției

2.1.1.  Sistemul structural reprezintă ansamblul elementelor care asigură rezistența   și stabilitatea unei construcții sub acțiunea încărcărilor statice și dinamice, inclusiv cele seismice.

Elementele structurale pot fi grupate în patru subsisteme: suprastructura (S); substructura (B); fundațiile (F); terenul de fundare (T) (fig. 2.1).

2.1.2.    Suprastructura    reprezintă   ansamblul   elementelor   de    rezistență    situate    deasupra infrastructurii (I).

2.1.3.   Infrastructura  este alcătuită din  substructura  și   fundații.  La construcțiile  care  nu  au substructura, infrastructura este alcătuită din fundații.

2.1.4. Substructura este zona poziționată între suprastructură și fundații. în raport cu suprastructura, aceasta prezintă diferențe de alcătuire și conformare, care conduc la capacități de rigiditate și rezistență majorate.

2.1.5. Fundațiile reprezintă ansamblul elementelor structurale care transmit încărcările la terenul de fundare.

2.1.6.  Terenul de fundare constituie suportul construcției și reprezintă volumul de rocă sau de pământ care resimte influența construcției respective sau în care pot avea loc fenomene care să influențeze construcția.

2.2. Cerințe privind proiectarea fundațiilor

2.2.1. Fundațiile trebuie proiectate astfel încât să transmită la teren încărcările construcției, inclusiv cele din acțiuni seismice, asigurând îndeplinirea condițiilor privind verificarea terenului de fundare la stări limită.