BluePink BluePink
XHost
Oferim servicii de instalare, configurare si monitorizare servere linux (router, firewall, dns, web, email, baze de date, aplicatii, server de backup, domain controller, share de retea) de la 50 eur / instalare. Pentru detalii accesati site-ul BluePink.

COD DE PROIECTARE EVALUAREA ACȚIUNII ZĂPEZII ASUPRA CONSTRUCȚIILOR  CR 1-1-3-2005

Elaborat de:

U.T.C.B.

Aprobat de:

M.T.C.T

Ordinul nr. 2228/27.12.2005

 

 

1. Elemente generale

LI Introducere

Codul cuprinde principiile, elementele și datele de bază necesare pentru stabilirea încărcărilor din zăpada in România, In acord cu dezvoltările din următoarele coduri de proiectare avansate: codul european pentru încărcări din zăpada, Eurocodul 1, EN 1991-1-3, 2003, codul american ASCE 7-95, 2000 si documentul ISO/D1S 4355/1992.

Sunt indicați coeficienții de expunere si coeficienții de forma pentru încărcarea din zăpada pe acoperișuri cu forme uzuale, după formatul și datele de bază din Eurocodul 1, Partea 1-3.

Prima versiune a prezentului cod a fost întocmită de către UTCB și IPCT Intre anii 1995-1996, forma actuală fiind elaborata la UTCB în 2004-2005.

Analiza statistica a valorilor extreme maxime anuale ale incarcarii din zăpada pe sol observate la stațiile meteorologice ale Institutului National de Meteorologie si Hidrologie (lNMI-y s-a făcut pe baza datelor existente la ÎNCERC.

Codul se înscrie in procesul de armonizare a legislației tehnice românești cu cea din Comunitatea Europeană, îmbunătățind nivelul de reprezentare a incarcarii din zăpada pentru proiectarea construcțiilor in România.

Codul cuprinde recomandări pentru proiectarea clădirilor, structurilor si elementelor lor componente expuse acțiunii zăpezii.

In cazul construcțiilor cu acoperișuri cu forme speciale neincluse in prezentul cod se recomanda (i) utilizarea unor date din alte prescripții internaționale si/sau (ii) determinarea experimentala a valorilor coeficienților de forma pentru incarcarea din zăpada pe acoperiș.

încărcarea din zăpada este o încărcare statica pe metru pătrat de proiecție orizontala a acoperișului. Acțiunea zăpezii asupra construcțiilor este considerata acțiune variabila.

1.2 Definiții

(1) Valoarea caracteristica a incarcarii din zăpada pe sol este definita cu 2% probabilitate de depășire intr-un an sau, echivalent, cu un interval mediu de recurenta JMR=5Q ani. Aceasta valoare caracteristica are o probabilitate de realizare mai mare de 50% pe durata existentei unei construcții.

(2)   Valoarea caracteristica a incarcarii din zăpada pe acoperiș se determina prin multiplicarea valorii caracteristice a incarcarii din zăpada pe sol cu coeficienții de expunere a amplasamentului si de forma pentru incarcarea din zăpada pe acoperiș.

(3)  Coeficientul de expunere al amplasamentului construcției stabilește reducerea sau creșterea incarcarii din zăpada pe acoperiș in funcție de topografia locala a amplasamentului si de obstacolele de lan ga construcție.

(4)  încărcarea din zăpada neaglomerata pe acoperiș este incarcarea datorata depunerii naturale a zăpezii pe acoperiș, distribuia cvasiuniform si influențată doar de forma acoperișului. Aceast tip de încărcare nu include redistribuirea zăpezii datorita acțiunii vântului si/sau topirii zăpezii.

(5)  încărcarea din zăpada aglomerata pe acoperiș este incarcarea datorata redistribuirii zăpezii pe acoperiș datorita acțiunii vântului si/sau topirii zăpezii.

(6)  Coeficientul de forma pentru incarcarea din zăpada pe acoperiș stabilește distribuția incarcarii din zăpada pe acoperișuri de diferite forme, fara a lua in considerare influenta condițiilor de expunere a amplasamentului.

(7)  Coeficientul termic stabilește reducerea incarcarii din zăpada pe acoperiș in funcție de fluxul termic ce poate cauza topirea zăpezii la nivelul acoperișului.