BluePink BluePink
XHost
Gazduire site-uri web nelimitata ca spatiu si trafic lunar la doar 15 eur / an. Inregistrare domenii .ro .com .net .org .info .biz .com.ro .org.ro la preturi preferentiale. Pentru oferta detaliata accesati site-ul BluePink

Expertizarea şi punerea în siguranţă a clădirilor afectate de cutremure

 

 

 

Lucrarea de faţă a fost redactată pe baza cursului predat de autor în anii universitari 1996/97 şi 1997/98 la Facultatea de Construcţii Civile şi Industriale a Universităţii Tehnice de Construcţii din Bucureşti, pe durata unui semestru. Volumul expunerii este în consecinţă limitat la cel corespunzător numărului respectiv de ore de predare. Pentru viitor este prevăzută o ediţie mult amplificată şi aprofundată, dezlegată de această îngrădire şi care să se adreseze inginerilor cu pregătire mai avansată.

în ceea ce priveşte organizarea conţinutului în forma lui actuală, sunt de arătat următoarele:

Cunoştiinţele generale de inginerie seismică necesare pentru abordarea problemelor complexe pe care le ridică punerea în siguranţă a fondului existent de clădiri în raport cu viitoare cutremure se predau în cadrul Facultăţii la diferite cursuri, teoretice şi aplicative. Cel de faţă, care s-a predat studenţilor din ultimul an de studiu, reprezintă o ocazie de a relua la nivel de sinteză aceste cunoştiinţe la sfârşit de facultate şi în contextul aplicării lor la specificul problemelor asigurării protecţiei antiseismice a construcţiilor existente. Aceasta constituie obiectul primului capitol al lucrării, în care de aceea se vor regăsi şi unele aspecte cunoscute de la cursuri din anii anteriori.

Examinarea unei construcţii şi luarea unor decizii cu privire la intervenţiile pe care le necesită pentru ridicarea gradului de asigurare este mult înlesnită dacă expertul tehnic, cunoscând perioada în care construcţia a fost realizată, este familiarizat cu problemele specifice pe care le prezintă majoritatea clădirilor construite în ţară în perioada respectivă. De aceea s-a considerat util ca al doilea capitol al cursului să cuprindă o prezentare a evoluţiei în timp în România a sistemelor constructive, de la sfârşitul secolului trecut şi până astăzi, în corelare cu evoluţia prescripţiilor de proiectare antiseismică şi cu evenimentele seismice majore intervenite în acest răstimp.